Cēzara salāti

Paskat, divi gadi riņķī un man ir jauna recepte, ar ko padalīties.

Šī ņemta no Tautas Veselības Gadagrāmatas 2013.gada. Kāds pavārs pagaršoja šos, manis gatavotos, salātus un teica, ka tādus varētu pasniegt arī restorānā. Tad nu nevar turēt sveci zem pūra. Piedevām – tik ātri un vienkārši!

Salātiem un mērcei vajadzēs:

  • 4 vistas filejas
  • sula no viena citrona
  • 1ēdk. olīveļļas
  • 2 svaiga timiāna zariņi
  • 4 ķiplokdaivas, vai pat vairāk
  • romiešu salāti
  • 100g parmezāna siera
  • 1 glāze dabīgā jogurta
  • 2 tējk. sinepju ar medu (jebšu sinepes + medus)
  • sula no 1/2 apelsīna
  • cukurs, sāls
  • 4 šķēles grauzdētas graudu maizītes

Vistiņa
Pagatavo vistas marinādi, sakapājot 2 ķiplokdaiviņas un sajaucot tās viendabīgā mērcē kopā ar citrona sulu, olīveļļu un timiāna lapiņām. Vistas filejas sagriež salātiem vēlamajās strēmelītēs, pārlej ar iegūto marinādi un atstāj uz 1-1,5 stundām marinēties. Cepšanu veicu pirms pašas pasniegšanas, jo man gribējās, lai gaļiņa būtu silta.

Grauzdiņi
Krāsnī vai tosterī apgrauzdē maizes šķēlītes. Kamēr karstas, ierīvē ar ķiplokdaiviņām. Man tik veiksmīgi rīvējās, ka divas lielas ķiplokdaivas aizgāja nemanot. Kad atdziest, sagriež kubiņos. Šādus grauzdiņus bērni tā vien loka iekšā, tā ka šis ir lielisks veids, kā “iebarot” bērniem tik veselīgos ķiplokas viņiem patīkamā veidā. Un arī pie biezzupām šādi graudiņi lieliski derēs.

Mērce
Sajauc jogurtu ar apelsīna sulu, sinepēm ar medu un smalki sakapātu ķiplokdaiviņu. Sāli un cukuru pievieno pēc garšas. Man nebija sinepes ar medu, tā ka pievienoju visparastākās krievu sinepes un medu. Sanāca gana stipra mērcīte, bet garda gan. To stiprumu nepieciešams pagaršot un pielāgot savai gaumei, lai nesanāk pa šerpu.

Salātlapas nomazgā, nokrata lieko ūdeni un pasniedzamjā traukā saplēš nelielos gabalos. Pārlej ar daļu no mērces. Pārber rīvētu Parmas sieru vai var darīt kā es – sieru ar nazīti sašķēpelē plānās neregulārās plēksnēs tieši pa virsu salātlapām. Eļļā sacep vistiņu, brūnu no abām pusēm ~10min. un kārto pa virsu salātiem. Oriģināli vistiņu ieteikts atdzesēt un tikai tad pievienot salātiem, tā ka lemjiet paši, kā jums labāk tīk :). Tad pārlej atlikušo mērcīti, vēl uzgriež kādas Parmas siera plēksnītes, uzber grauzdiņus un salāti gatavi pasniegšanai.

Bērniem par šiem arī bija prieks, jo vista un grauzdiņi viņiem mīļi.

Vēl romiešu salātiem esmu klāt likusi arī spinātus, lai vairāk veselības. Un mērci var izmantot arī citām salātu kombinācijām.

DSC_1534

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *