Ābolu un rozīņu sacepums

Šāda veida saldie man ļoooti garšo! Ceru – arī jums! Un nav tik barojoši kā kūkas!

Pietiks 6 cilvēkiem.

  • 900g ābolu (vislabāk antonovka vai kāda cita līdzīga šķirne), nomizotu, iztīrītu un sagrieztu gabaliņos
  • 2 ēdk. citrona sulas
  • 100g rozīņu
  • 75g cukura
  • 175g miltu
  • 100g sviesta
  • 75g dermerara cukura (brūnais cukurs)
  • 75g apgrauzdētu un sasmalcinātu riekstu (man vispiemērotākie šķiet lazdu rieksti, bet var izmantot arī valriekstus vai pekanriekstus)

Vaniļas mērce:

  • 2 olu dzeltenumi
  • 3 ēdk. kukurūzas miltu
  • 3 glāzes piena
  • 4 ēdk. (vai vairāk) cukura
  • vaniļas esence vai vaniļas cukurs

Uzkarsē krāsni līdz 180oC. Cepamajā traukā liek ābolus, citronu sulu un rozīnes. Masu pārkaisa ar cukuru un apmaisa. Noliek malā. Bļodā iesijā miltus, ar rokām ieberzē sviestu, lai veidojas drumstalu masa, kurai piemaisa klāt brūno dermerara cukuru un riekstus. Drumstalu masu pārber pāri ābolu masai, vēl pa virsu uzber brūno cukuru un riekstus un liek cepties krāsnī uz kādām 45-50min, līdz drumstalas ir apbrūnojušās.

Vaniļas mērcei katliņā kopā samaisa olu dzeltenumus, miltus un pienu, līdz veidojas viendabīga masa. Liek karstā ūdens peldē un turpina maisīt, līdz mērce sāk iebiezēt. Var arī karsēt pa tiešo uz uguns, bet jābūt ļoti uzmanīgam, lai nesāk veidoties kunkuļi. Es parasti maisu ar kuļamo slotiņu. Noņem no uguns un iemaisa cukuru ar vaniļu.

Sacepumu pasniedz ar vaniļas mērci vai ar saldējumu.

Ābolu un rozīņu sacepums

One thought on “Ābolu un rozīņu sacepums

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *