Zviedru kūka

Starp mantojumā saņemtajām vecmāmiņas receptēm atradu šo vienkāršo kūku. Recepte ar roku pierakstīta uz vecā labā tualetes rullīša iepakojuma, kad tie vēl bija iesaiņoti papīrā. Uzraksts vēsta – бумага туалетная, цена 30 коп. Likās – parasta receptīte… Un tā arī ir, bet garšīgi nu gan pēc vella! Par kūkas nosaukuma izcelsmi gan neko nepateikšu, cik tas autentisks, bet tā nu tur bija pierakstīts un par tādu šo kūku arī pasludinu.

  • 1.5-2 gl. miltu
  • 150g aizkausēta sviesta
  • 3 olas
  • 0.5 gl. cukura
  • 0.5l skābā krējuma
  • 2ēdk. kartupeļu miltu
  • 2gl. pūdercukura
  • rīvēta miziņa no viena citrona

Sviestu samaisa ar parasto cukuru, pievieno 2 olu dzeltenumus un parastos miltus. Šo masu izlīdzina ietaukotā kūkas formā – tā būs pamatne. Virskārtai sajauc krējumu ar kartupeļu miltiem, 1 olas dzeltenumu, pūdercukuru un citrona miziņu. Visu olu baltumus saputo un iecilā tos izveidotajā masā, ko lej kūkas formā pa virsu pamatnei. Cep 180oC apmēram stundu līdz veidojas brūni apetītlīga kūka. Labākam paskatam pārberu pāri pūdercukuru. Ņamm, ņamm!

5 thoughts on “Zviedru kūka

  1. Sveika! Manuprat so kuku sauc par Zviedru kuku tapec ka vina ari ir loti tradicionala seit Zviedrija. Ja neviens nevar izdomat ko lai uzcep nedelas nogale prieks kafijas pauzes , tad biezi iznakuma top si kuka – seit vinu sauc par ”sockerkaka” (cukurkuka). Es pati vinu biezi seit cepu, bet izmantoju pienu krejuma vieta .
    //Kristine

  2. O, redz kā! Tad jau nosaukumā nemaz nebūs melots! Paldies par info. P.S. Kaut man jau pāri 30, mani joprojām uzjautrina “kūka” zviedriski :).

  3. Labdien!
    Pēc līdzīgas receptes cepju kūku arī es. Recepti dzirdēju pirms gadiem 25 tv pārraidē tādu ieteica Laimdota Rone. Bet vienīgā atšķirība bija tā, ka cukurs ar sviestu vispirms jāuzvāra un kāda minūtīte jāpavāra. Tad padzisušā sviestā iejauc olas dzeltenumu un miltus. Sviesta uzvārīšana piešķir kūkas Vienreizēju garšu.

  4. Vēl viena piebilde – ārkārtīgi garšīgi, ja uz mīklas kārtas liek sagrieztus ābolus un tad uzlej krējuma masu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *