Nu, neprotu es to sasodīto rauga mīklu gatavot. Vienmēr galaprodukts sanāk par cietu un sausu. Šoreiz gan pašai likās tīri ok, tādēļ arī šo piefiksēšu. Pamats receptei ņemts no tās, kas uz miltu pakas “Saimniece”. Tur bija receptīte pīrādziņiem, bet, tā kā man mīkla palika pāri, tad izcepu vēl kanēļmaizītes. Tik jābrīdina, ka ilgi ne pīrāgi ne kanēļmaizītes uz galda nestāvēs, pārāk kārdinošas tās ir un ātri pazūd manā vēderā :)
Rauga mīkla
- 1kg miltu
- 1.5gl kefīra
- 20g rauga
- 1ēdk. cukura
- 2 olas
- 2ēdk. sasildīta sviesta
- sāls
Pīrāgiem
- 150g smalki sagrieztas žāvētas gaļas
- 1 sasmalcināts sīpols
- malti melnie pipari
- sakulta ola pārziešanai
Kanēļmaizītēm
- krējums
- cukurs
- kanēlis
- sakulta ola pārziešanai
Tad nu sāksim ar mīklu. Rēķinies, ka tā jāsāk gatavot laicīgi, jo mīklai jādod gana laiks uzrūgšanai. Pa priekšu raugu ieliek siltā ūdenī, kam pievieno nedaudz cukura. Atstāj uz vismaz 15min., lai sāk rūgt. Izsijātiem miltiem pievieno ierūgušo raugu, visas pārējās sastāvdaļas un mīklu kārtīgi samīca. Veidosies tāda staipīga mīcāma mīkla, ko vajadzētu novietot siltumā, pārklātu ar dvielīti, uz vismaz 1.5 stundām. Esmu likusi gan pie radioatoriem, gan viegli uzsildītā krāsnī. Varbūt tava izdoma ir vēl radošāka. Kad mīklas apjoms dubultojies, to vēlreiz izmīca un atstāj vēl uz vismaz 30 min. Pēc maniem novērojumiem, pats būtiskākais rauga mīklai ir ļaut kārtīgi uzrūgt, citādāk sanāks atkal tie paši vecie labie cietie pīrāgi. To nu es zinu :(
Tagad no mīlas var veidot, ko vien vēlas. Es piedāvāju pīrādziņus un kanēļmaizītes. Pīrādziņus veido, liekot samaisīto pildījumu uz saplacināta mīklas stūrīša, pārloka mīklu pāri, saspiež mīklas savienojuma malu stingri kopā un ar kādu krūzīti vai glāzi attiecīgi izgriež pīrādziņa veidojumu. Kanēļmaizītēm savukārt visu paredzēto mīklas daudzumu izrullē. To iesmērē ar krējumu, pārber cukuru un bagātīgi ar kanēli. No vienas malas rullē, līdz izveidojas rullītis. Gala malu nostiprina, lai turās kopā. Tad šo rullīti sagriež šķēlēs un liek izveidotās kanēļmaizītes un pīrādziņus uz ietaukotas cepešpannas. Gan pīrādziņus, gan kanēļmaizītes pārziež ar sakultu olu, lai estētiskāks baudījums. Pēc tāda paša principa var veidot magoņmaizītes. Cep 180oC kādas 20 min. Varbūt lieki piebilst, ka vēlams cept pīrādziņus un saldās maizītes uz atsevišķām pannām, lai pīrādziņi negaršotu pēc kanēļa un kanēļmaizītes savukārt pēc gaļas un sīpoliem. Lai labi rūgst!