Vakar pamēģināju mājās pagatavot prjaņikus. Receptīte no Sandras Kalnietes grāmatas Prjaņiks.Debesmannā.Tiramisu. Bija ok, bet prjaņiks paliek prjaņiks, tādēļ labāk padalīšos ar kādu citu – daudz aktuālāku receptīti karstās vasaras laikā.
Vienmēr licies, ka saldējumu pagatavot mājās ir ļoti sarežģīti, vai arī nepieciešama speciālā saldējamā mašīna. Pārliecinājos, ka nav tik traki – pagatavot var arī bez mašīnas, ilgs laiks gan paiet, bet sanāk varen gardi.
- 3 olu dzeltenumi
- 375ml saldais krējums
- 3/4 glāzes kafijas pupiņu
- 70g cukurs
- piliens vaniļas esences garšas pastiprināšanai
- grauzdēti lazdu rieksti pasniegšanai (var, protams, izmantot arī pilnīgi ko citu, ja sirds kāro)
Saputo olu dzeltenumus un pieliek klāt saldo krējumu. Pieber kafijas pupiņas un vāroša ūdens peldē, nepārtraukti maisot, silda, kamēr masa sāk biezēt. Ļoti jāuzmana, lai nesāk veidoties “omlete”, tādēļ var turēt arī virs ūdens, trauku tajā neiegremdējot. Es gan tā nedaru, jo man nepietiek pacietības un spēka sagaidīt, kad masa beidzot sāks sabiezēt. Arī ūdens peldē maisot, gaidīšana un process var aiņemt pailgu laiku – 10 min. vismaz, bet var būt arī stipri vairāk. Kad sāk iebiezēt, tad noņem no ūdens un iemaisa cukuru. Kad tas izkusis, trauku pārklāj un liek uz 5 stundām, lai ievelkās kafijas garša. Esmu atstājusi arī uz nakti un nekas traks nenotika. Tad masu izlej caur sietu, lai atdalītu vairs nevajadzīgās pupiņas, un liek saldējamajā traukā. Sasaldē līdz stadijai , kad no malām nedaudz sasalis. Ņem ārā no saldētavas un sakuļ ar mikseri. Šajā brīdī var arī likt saldējamajā mašīnā, ja tāda ir. Pēc sakulšanas liek atpakaļ saldējamajā traukā un saldē līdz galam. Pirms pasniegšanas vēlams 30min. paturēt istabas temperatūrā. Es pasniedzu ar grauzdētiem lazdu riekstiem, jo tie man diktām garšo. Jūs varat darīt, kā jūsu sirds kāro.
Domāju, ka pēc šādas receptītes var pupiņu vietā likt gan augļus vai rozīnes, cepumus vai šokolādi. Visu, ko sirds kāro. Pati gan izmēģinājusi neesmu. Pastāstiet, kā jūs gatavojat savu saldējumu!
Pēc šīs receptes tiesām gards saldējums izdevās. Iesaku :)
Paldies, par noderīgām fīčām :)
Ļoti noderīgi – paldies!