Kādu laiciņu atpakaļ bija tas prieks dzīvot skaistajā īru zemē. Tur bija jauki – skaista daba, draudzīgi cilvēki un kolosāla tradicionālā mūzika. Esmu atpakaļ un līdzi esmu paņēmusi šādas tādas receptītes. Arī vienu Ziemassvētku, par kuru iepriekš, dzīvojot Latvijā, nebiju dzirdējusu – Ziemassvētku pudiņš. Divus gadus pēc kārtas to taisīju un šogad biju nospriedusi – nē, viss, pietiek! Labi ka nospriedu… Darbā kolēģīšiem radās doma par svētku pusdienām – katram jāatnes kas ēdams kopīgām Ziemassvētku pusdienām un, protams, nekas labāks man prātā neienāca, kā gatavot Ziemssvētku pudiņu. Tad nu atkal ķēros klāt. Apmērma četras nedēļas pirms Ziemassvētkiem sāku gatavot. Sagatavoju žāvētos augļus, nu vajadzēja pievienot maltas mandeles, bet tā kā veikalos nevarēju tādas atrast, nolēmu malt vecajās labajās Straumes kafijas dzirnaviņās. Tikai darbiņš uzkārās uz kādām dažām dienām. Nekas, dažas dienas pagāja, Sergejam visi mani pusaizņemtie trauki un netīrais virtuves kombains jau paspēja uzrkist uz nerviem, bet viņš izturēja un nepagāja ne nedēļa, kad pudiņš tika notvaicēts kā nākas. Darbā ne visi uzdrošinājās pagaršot, bet tie, kas bija gana drosmīgi, teicās, ka esot labs. Pārpalikumi tika ģimenei :) Te būs receptīte kopā ar brendija mērci, tik aizmirsu nofočēt, piedodiet.
Ziemassvētku pudiņš (1 litrs)
- 150g žāvētas aprikozes
- 250g žāvētas plūmes
- 100g sultanas
- 200g rozīnes
- 1tējk. malta kanēļa
- 0.5tējk. malta koriandra
- 0.5tējk. malta muskatrieksta
- 100g sasmalcināti grauzdēti lazdu rieksti
- 100g maltu mandeļu
- rīvēta miziņa un sula no 1 apelsīna
- 2 sakultas olas
- 4-6ēdk. tumšā ruma (esmu lietojusi arī citu alkoholu)
- eļļa trauka ietaukošanai
Aprikozes, plūmes un sultanas sakuļ virtuves kombainā (ne tas vieglākais darbiņš). Šo masu samaisa ar rozīnēm, kanēli, koriandru, muskatriekstu, lazdu riekstiem, mandelēm, apelsīnu sulu, miziņu, olām un rumu. Liek ieļļotā tvaicējamajā traukā. Trauku pārsedz ar ieļļotu cepampapīru un folliju pēc iespējas ciešāk. Tvaicē 3.5 stundas, tad atdzesē. Ietin follijā un glabā 6-8 nedēļas. Pirms pasniegšanas tvaicē vēl 1.5stundu. Pasniedz ar mērci. Pie tvaicēšanas esmu piegājusi gana radoši un veikusi šo pasākumu dažādos veidos. Draudzīgs atgādinājums – neaizmirstiet ik pa laikam pieliet ūdeni :). Un vēl, ieliec atgādinājumu jau tagad 2011.gada kalendārā, lai neaizmirsti laicīgi pagatavot pudiņu – būs garšīgāk, ja pastāvēs ilgāk.
Bredija mērce
- 0.25 glāzes kukurūzas vai kartupeļu miltu
- 0.25 glāzes cukurs
- 2 glāzes piena (var arī biku vairāk, ja prasās)
- 30g sviesta
- 0.33 glāzes brendija
Katlā sajauc miltus ar cukuru. Pamazām pievieno nedaudz pienu (vēsu!), lai veidojas viendabīga masa. Pievieno pārējo pienu un uz nelielas uguns maisot gatavo dažas minūtes, līdz veidojas viendabīga mērce. Tad iemaisa sviestu un brendiju un pasniedz karstu. Es teiktu tā – sanāk piena ķīselis ar alkoholu, bet labs. Izmēģinājos dažādas brendija mērces un paliku pie šīs – vienkāršās.
Priecīgus Ziemassvētkus un Laimīgu Jauno Gadu!!!
Jocīgākā lieta, ko tu jelkad esi gatavojusi.
That hits the target dead ceenrt! Great answer!